32-ма младежи от България и Република Северна Македония взеха участие в първата Академия за млади регионални лидери, организирана от Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел

32-ма младежи от България и Република Северна Македония взеха участие в първата Академия за млади регионални лидери, организирана от Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел
23-09-2020г.
118
Лентата

Успешно завърши  първата Академия за млади регионални лидери и евроинтеграция, в която участваха младежи от България и Република Северна Македония. Тя се проведе между 13-18-ти септември в резултат от съвместното сътрудничество между Фондация Българска Памет и Фондация Ханс Зайдел.

В първия модул от Академията в тематичната сесия “Надеждна eвропейска перспектива на Западните Балкани – стратегически решения в трудни за лидерите времена”, участниците от двете държави – България и Република Северна Македония гледаха и дискутираха видеозаписи с реално изнесени в Европейския парламент речи, като най-голямо вдъхновение младите участници почерпиха от речта на Федерика Могерини относно външната политика на ЕС с фокус върху разширяването и европейската перспектива на Западните Балкани. Участниците имаха възможност и да се разходят виртуално в Народното събрание на Република България, благодарение на г-жа Елена Каменова, експерт към протокола на Народното събрание на Република България.

В интерактивна сесия г-н Христо Гаджев, народен представител и заместник- председател на Комисията по външна политика към 44-то Народно събрание на  България, сподели личната си история на действащ български политик и задълбочи познанията на младите участници за парламентаризма чрез обзор на основните предизвикателства, с които политиците и младите лидери се сблъскват по своя път.

Под мотото „Европа в моето населено място“ беше проведена среща с г-н Рангел Марков, кмет на район Банкя, който представи пред участниците  спецификата на работата на местната власт и нейното европейско измерение за район „Банкя“.

Вторият модул от семинара беше посветен на психологията на личността, лидерството и успеха, а участниците имаха възможност да участват в интерактивни сесии и игри, базирани на учене чрез преживяване, водени от вдъхновяващи лектори и специалисти в тези области като г-н Георги Станков, психолог, преподавател и организатор на общности, хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ по дисциплината „Умения за въздействие“; проф. д.с.н. Цветан Давидков,  катедра "Стопанско управление", Стопански факултет на СУ "Свети Климент Охридски" и г-жа Добрина Чешмеджиева, журналист и водещ на предаването Референдум по БНТ.

Последният ден от Академията бе посветен на ефективната комуникация като ключ към успешното лидерство. Участниците в този ден се запознаха с мястото на лидерите в онлайн медиите чрез многогодишния опит на експерта по онлайн маркетинг Жюстин Томс.

"Работата с дигиталните канали е като бягане на дълги разстояния. За да се справиш - трябва да бъдеш постоянен", сподели пред младежите г-жа Томс.

Благодарение на участието на Радина Велчева, представител на Фондация „Искам бебе“, участниците в Академията се запознаха със специфичната роля на сдружението и усилената работата в посока промяна на обществените нагласи към хората с репродуктивни проблеми, финансирането и осигуряването на емоционална подкрепа в тяхна полза. „Жената, която променя съдби“, г-жа Радина Велчева, подчерта важността на Фондацията с думите: "Да работиш за кауза означава да можеш да платиш цената вместо онези, които не могат да го направят."

 

Финалът на първата Академия за млади регионални лидери беше сложен в студиото на Intelligent Music Project. Младежите имаха възможност да обогатят познанията си в областта на радио предаванията в дискусия с многогодишния журналист Елена Розберг. Тя отправи и следното послание към всички участници: "Бъдете оптимисти и правете всичко по силите си, за да живеем в един по-чист свят. Големите неща започват от малките стъпки. Намерете професионално занимание, което да ви прави щастливи, тогава няма да ви се налага нито един ден да работите".

След креативна разходка в центъра на София, събитието завърши с обща снимка пред паметника на Цар Самуил, издигнат благодарение на дарение на д-р Милен Врабевски, където всеки от младежите получи сертификат за участието си.

Фондация Българска Памет и  Фондация Ханс Зайдел пожелават успех на всички младежи, които се включиха в първата Академия за млади лидери! 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.