Контролни изстрели

Контролни изстрели
27-04-2020г.
66
Мартин Карбовски

Любомир Левчев днес е на 85.
Хората наоколо трудно понасят приятелство.
Малки приятелства между различни хора, тези, които са спойка между световете.
Хората недоволстват, клокочат срещу тях, скептични като камък, чупещ орех.
Нямам респект към никого. Към този фабер имах, знам защо. Имахме общи думи, в различните езици.
Разказаното не винаги е написано. Трябва да разказвам.
Един ден в една галерия в Атина видях изключителна картина на гръцки художник със стихове на платното. Попитах куратора какво пише и кой е авторът. Преведоха ми и поясниха, че авторът на стиховете е вторият гръцки поет лауреат на Нобел.

Аз се подсмихнах в Балканската си свещена завист и ги питах иронично - вие гърците два нобела за поезия ли имате, ебаси?
Имаме три, казаха ми сдържано и разбраха, че няма да купя картина, гръцка. То други картини в Гърция няма.
Връщах се потиснат и унизен, след границата се реших и звъннах на Левчев да го питам кои са тия трима гръцки поети и как така, мамка му са трима. Каза ми имената им, аз в липсата си на респект реших да не ги помня.
Защо, фабре, те имат три нобела, а ние нито един - питах го, наивните и отчаяни въпроси носят повече истина от сложните и лукавите такива.
Защото ги разстрелваме, Мартине, отговори ми Левчев задъхано, убиваме ги. И защо правим това? - винаги питам още едно ЗАЩО, когато не знам какво да питам. Не знам, каза Левчев. Но ги разстрелваме два пъти. Когато идват и когато си отиват. Явно за по-сигурно.
Нелогично, но имам спомен, че се смяхме на тия неща в този разговор. Конфузен смях, щото какво да направиш.
Тия дни, 2020 имам чувството, че чувам контролни изстрели. Не като идвам, не като си отивам, не за мен, а просто контролни изстрели. Контролните изстрели имат друг звук, чуват се различно. Контролни изстрели по всичко, не просто по поетите.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.