КАКВО ОЩЕ ИСКА ОТ НАС АПОСТОЛА, ПО ДЯВОЛИТЕ! И ЧЕСТИТО ТИ ОБЕСВАНЕ!

КАКВО ОЩЕ ИСКА ОТ НАС АПОСТОЛА, ПО ДЯВОЛИТЕ! И ЧЕСТИТО ТИ ОБЕСВАНЕ!
19-02-2020г.
129
Степан Поляков

Обичах детските си лета в Ловеч. Баща ми Николай е оттам. Имахме, вече я няма, една от най-представителните сгради в старинния квартал Вароша. Къща на 200 години с чардаци над Осъма, безценни дърворезби, огромна изба. Точно над Конака, кметството на Османската империя в Ловеч. Това означава, че Васил Иванов Кунчев се е крил в избата на тази къща и пак е бил над Османския конак.

Точно така.

Аз по този начин чух за Апостола на Свободата. Той се е крил много пъти в тази къща. Прадядо ни с баща ни е Христо Иванов-Големия. Човекът, който е укривал Левски от заптиетета в тази къща. Кой е той? Да го кажем с бандитската лексика, че е най-лесно за разглезените читатели днес.

Всъщност, наистина, разказваме Спагети уестърн. Христо Иванов-Големия или Христо Иванов-Книговезеца е шеф на Тайната полиция на Левски. Когато Димитър Общи предизвиква огромния провал с Пощата, Васил Кунчев полудява.

Той иска възмездие.

Просто, за да не се разпада Морала на организацията. Минават дни. Една нощ Общи е в кръчма /EASTERN BAR/. С част от отряда си. На които разказва колко страхотен герой е самият той. Наистина е така, но това е съвсем друга история. В това време обаче в бара влиза Големия. С два револвера /Smith and Wesson/. В този миг Димитър Общи, старият каубой, пребледнява. Той знае защо Големия влиза в кръчма с два пистолета в ръцете. Но Шефът се приближава до него и проронва:

  • Димитре, голяма глупост свърши! Други ще те бесят...

И Христо Иванов излиза от смълчаната кръчма.

По-нататък съдбата на Общи е ясна.

Кой е най-близкият човек на Васил Левски – Христо Иванов-Големия? Лшитератор, книговезец... Авантюрист, естествено.

Първата Златна треска в Америка започва точно преди нашата освободителна война срещу Османската империя. Той тръгва с кораб натам. За да стане богат. Но корабът спира нейде край Сицилия. Дядо ни слиза там и вижда освободителното движение на Гарибалди. Включва се в него, просто е алергичен към имперско господство. Сражава се месец-два.

Но идеята за Златото на Америка не го оставя. Стига с друг кораб до Александрия, Египет. Там чака следващия за Ню Йорк. Оттам ще се придвижва някъде до Канада. Може би и през Дивия Запад. Какво се случва с този изтощен младеж.

Той разказва:

„ Но една нощ сънувах Дякона. Че до/Й/де. Та, ми вика на сън: „какво стоиш, бе! Ставай и върви с мен!“

„Аз се събудих и мислех какво ще стане с този сън. Но нищо! До/й/доха и другата неделя весНиците. Ази се поогорчих, като слушА. Толкози бой да има /в България/, а ази да стоя тука!“

И Христо Иванов-Големия се прибира в България.

С два револвера „Смит енд Уесън“.

Опитал е да организира и спасяването на Апостола. Но се огорчава от „малодушието“ на съратниците си.

Те не искат много да се борят за освобождението на Блудния син – Левски. Което доказва колко прекрасно е да живееш в Османската империя. И да не искаш да си разваляш рахата.

Има такива случаи и в Ирландия, например. Що пък да не живеем във Великобритания?

Обаче пък някои от нас в България и десетина луди глави от ИРА, Ирландия, говорим обратното.

Ние, малките, срещу империите.

Другото после е ясно.

 Честито Обесване!

 ПП: И накрая: Едно присмехулно момиче попита: Е къде тогава са ви пистолетите „Смит енд Уесън“?

Ами разходете се из старинния квартал Вароша на Ловеч. Горе, по таваните на къщите, вързани върху гредите, стои страшно много американско оръжие – карабини „Хенри“, револверите „Смит ен Уесън“, пушки „Бердана“... Връзвали са ги с въжета за гредите да не ги намерят заптиетата.

Българите са /бяха/ проклети бунтовни копелета. Да!

 Специални благодарности на моята братовчедка Мария Монова!

 

 

 

 

 

 

{BANNER_ID-4}

 

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.