Тери Гилиъм: Уморих се белите мъже да са обвинявани за всичко нередно в света

Тери Гилиъм: Уморих се белите мъже да са обвинявани за всичко нередно в света
05-01-2020г.
348
Лентата

Гилиъм, който е ветеран от "Монти Пайтън" и е режисирал такива визионерски филми като "Бразилия" и "12 маймуни" даде разпалено интервю за британския вестник „Индипендънт“, в което отказа да коленичи пред олтара на политическата коректност и събуди политиката на идентичност.

В един момент той шеговито нарече себе си - „черна лесбийка в преход (transition)“.

Гилиъм трябваше да промотира последния си филм -  "Човекът,който уби Дон Кихот", с участието на Адам Драйвър и Джонатан Прайс.  Но режисьорът почти не говори за филма си, а вместо това насочи вниманието си върху съвременния културен климат.

Говорейки за движението #MeToo, Тери Гилиъм заяви, че то се е превърнало в удобно извинение за хората, които са взели лоши решения в живота си.

„Живеем във време, в което винаги се намира някой, отговорен за вашите неуспехи, а това не ми харесва. Искам хората да поемат отговорност, а не непрекъснато да сочат с пръст към някой друг, казвайки: „Ти ми съсипа живота“, каза Гилиъм.

Гилиъм нарече движението #MeToo „лов на вещици“, който е излязъл от релсите.

„Наистина чувствам, че имаше много хора,  едни от тях достойни хора или  други, меко казано дразнещи, които бяха смачкани.", каза той. "Това е грешно. Не ми харесва менталността на тълпата. "

По темата за Харви Уайнстийн, Гилиъм заяви, че изпитва съчувствие към някои от жените, но добави, че не всеки е жертвата, за която се представя.

„Всички правим избори и бих могъл да ви кажа кой е направил избора и кой не. Мразя Харви. Трябваше да работя с него и знам за злоупотребите му“, заяви той.

Коментарите на Гилиям са в съзвучие  с нещата, които той каза през 2018 г. по време на интервю с Agence France Presse, в което той заяви, че #MeToo се е превърнало в „диктат на мафията“.

„Лудост е как се опростяват нещата. Вече няма интелигентност и хората сякаш се плашат да кажат какво наистина мислят. Сега дори съпругата ми ми казва да държа главата си малко по-ниско “, каза той.

Говорейки за раса и пол, Гилиъм казва: „Разбирам, че мъжете са имали повече власт по-дълго, но съм уморен като бял мъж да съм обвинен за всичко, което не е наред в света.“

Когато репортерът каза на Гилиъм, че белите мъже са родени с определени привилегии, които често експлоатират, той добави: „Толкова опростено е това, което не ми харесва. Когато обявявам, че съм черна лесбийка в преход, хората се обиждат от това. Защо?"

Той обясни шеговития си коментар: „Говоря за това, че съм човек, обвинен за всичко лошо в света, защото съм с бяла кожа. Така че по-добре да не съм мъж. По-добре да не съм бял. Добре, тъй като не намирам мъжете сексуално привлекателни, трябва да съм лесбийка. Какво друго мога да бъда? Харесвам момичета. Това са само логични стъпки. "

Гилиям обясни, че хората са станали твърде лесно обидчиви и са загубили чувството си за хумор.

„С Python можехме да правим тези неща и хората не се обиждаха“, каза той. "Давахме на хората много смях."

Източник: breitbert.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.