Мъглиж

Мъглиж
12-11-2019г.
27
Николай Фенерски

Вие минавали ли сте по подбалканския път край Мъглиж? Това е любимото ми място на планетата Земя. Искам там да живея.

Докато този рай съществува, аз ще съм убеден, че всичко е наред, че е настъпила безвъзвратно свобода, равенство и братство, че човекът е венецът на творението, еманацията на квинтесенцията, каймакът на космоса, черешката на небесната торта, че щастието ни е напълно заслужено и всички мислители от Кант до Тарковски са грешали, когато са смятали, че човекът е изначално порочен и увреден в самите си клетки. Когато някой се съмнява в думите от последната книга в Библията (да не казвам Апокалипсис, че е много плашещо), той трябва да мине оттам. Всеки път спирам на шосето и гледам. Не мога да откъсна очи, магнетизмът е толкова силен, забравям всичко друго, настръхвам, плача, смея се, представям си живота след смъртта. Такава надежда има в тази част на град Мъглиж, такава любов, а вие сте се засилили на спа хотел да топите тленните си обвивки и да се тагвате, за да ви видят всички колко ви е хубаво, но много по-хубаво ще ви стане, ако само за пет минути спрете край пътя и се отдадете на енергията, няма да ви трябва после нито спа, нито тагване, ще бъдете чисто нови, ще разберете всичко за всичко, ще израстете духовно и душевно.

Ако ви се ходи в Париж и Барселона, недейте, няма смисъл. Идете в Мъглиж. Ако сте се изгубили в живота, идете в Мъглиж – и ще се преоткриете. Поживейте там, разпънете си една палатка в калта, слейте се с околността. Ако смятате, че влагам ирония или сарказъм, грешите. Усещането за хармония и равновесие ще ви удари в десетката с чук. И никога повече няма да подписвате петиции срещу онзи орк, измъчвал малко кученце. Защото ще го разберете напълно. От гледката край Мъглиж ще схванете цялата ситуация. Ще установите къде точно в мирозданието се намира цялото човечество. На коя точка от божествената координатна ос.

Защото не е възможно да има толкова много неща на света – огромни телевизори, минимални заплати, философски направления – и в същото време заедно с тях да съществува паралелно и Мъглиж. В една вселена не може да има чак толкова много неща. Това вече е свръх човешките способности за осмисляне. Това вече е божествено. Когато застанете на шосето край този български град, в съзнанието ви ще се отвори дупка. През нея ще проникнете в тайната, според която получовекът, тормозил малката животинка, е подписал вече своята присъда. Няма друго за него. Няма друг дял. Но не го мислете него. Той е само симптом. За диагнозата ще ви се наложи да копаете по-надолу.

Мислете за себе си. Вие никога не бихте наранили животно, знаете си го. Но вие не можете да се съпротивлявате на престъпника. Не можете да го спрете по никакъв начин. Защото той носи красивото име Ангелин и ще се размножи много повече от вас. Ще му се народят доста паднали ангели, които ще са същите като него и дори ще го задминат по пропадане. Негово е бъдещето, негов е светът, който свършва за вас. Вие сте на доизживяване в спа хотелите си. Там спите и проспивате единствения си възможен живот.

Вие спасявате онлайн кучета и котки, но не желаете да спасите себе си. Нито семейството си. Всичко ваше се разпада поради особеното ви схващане за свобода. Поради епидермалното ви възприятие на Ангелин като обикновен кретен. Не се сещате, че той е малка част от големия айсберг на Новото време. На новата птицеферма.

Бойко ще ви построи още пет километра магистрала и ще затвори подбалканския път, за да не виждате онази красота. По магистралата ще стигате още по-бързо до спа хотела си. В този хотел има безжичен интернет, разбира се. За да можете да прочетете за следващия Ангелин и Северин, за следващия, който е бесил, влачил, драл кучето си на улицата. И да можете да подпишете следваща петиция.

Мъглиж е името на бъдещето. Приемете го. Сюрреалистичните прогнили мръсни бараки със сателитна чиния отгоре трябва да бъдат нарисувани от добър художник. Не си ли закачите тази картина в съзнанието, няма да имате имунна система. И го измислете добре. На получовеците някои дейности не бива да им се позволяват, ако искате да оцелеете. Един мъчител на животни не може да има същите права като нормалните хора. Всичко е свързано. Медиите се опитват да капсулират случаите, да скриват връзките и да омаловажат. Но не им вярвайте, а идете в Мъглиж. Проблемът не е расистки. Онтологичен и есхатологичен е.

Автор: Николай Фенерски

Източник: actualno.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.