Ужасното младо поколение

Ужасното младо поколение
03-10-2019г.
310
Гергана Дитц

„По мое време не беше така“...
„Днешната младеж е много зле...“ ?

 

Много често в пространството витаят подобни притеснени и укорителни изказвания на възрастни, зрели хора, които имат или нямат деца.

А всъщност, някога те са били тези, по чиито адрес са били насочени същите изречения.

Джувеноя – термин въведен от социолога Дейвид Финкелхор (бел. ред. на латиница – juvenoia, произлизащо от думите за непълнолетен и параноя), означава необоснован страх от нещата, които оказват влияние върху съвременното младо поколение и вероятността да повлияят върху развитието му по ужасяващ начин.

 Факторите могат да бъдат всякакви – социалните мрежи, телевизията, чалгата, Бийтълс. Да, точно така, Бийтълс, тяхното „социално неприемливо“ поведение, призивите им. Да не споменаваме рок н‘ рола, който влияе на психиката на младежите и ги подтиква да танцуват „перверзни“ и социално неприемливи танци.

Да поговорим ли за сексуалността на тангото, също? То също попада в графата на „лошите влияния“, понеже подтиква към порочни мисли и бива забранено от църквата. Да.

Идеята, че новото поколение е най-ужасното, което се е раждало някога, витае из човешките съзнания и диалози от древни времена.

Възрастните се аргументират солидно с множество доказателства и цитати.

„Музиката, която слушат младежите е ужасна, безсмислена и пошла е. Обличат се отвратително и безвкусно, показват прекалено много плът.“

Всъщност представата за младото поколение, изградена в съзнанието на огромна част от възрастните, които нямат контакт с младежи е доста преувеличена.

Всяко едно поколение носи на света една пасмина морално и социално упаднали олигофрени. Освен тях, носи на света и новите гении.

Според статистиките „джувеноя“ е около нас от край време.

 „Всяко поколение  смята себе си за по-умно от предишното и за по-мъдро от следващото.“ –Джордж Оруел

 През началото на миналия век Ромен Ролан прави изказване за младото поколение : „Те са обсебени от удоволствието и игрите с насилие.“

Звучи странно акуратно и за съвремието ни.

 Публикация във вестник през 1871 гласи : „В днешно време пишем куп кратки бележки, вместо да седнем и да напишем писмо върху истинска хартия, както преди“.

Пълно е с много примери за „джувеноя“.

Тя е феномен, който сме създали сами. Благодарение на носталгията по младостта ни и изминалото време. Пречупили сме емоциите си през призма, която ни пречи да бъдем адекватно прозорливи.

Всъщност упадъкът е спирала. Неминуемо някога ще настъпи, после нещата ще поемат в различна посока. Всяко едно ново поколение е „най-ужасното“, докато не дойде следащото и после следващото, и после следващото.

Генерализацията и издигането на пиедестал на човешката простотия е нещо, което тържествува в нашето време, помага ни за изграждане на силиконови представи за бъдещето поколение.

Представи, които вероятно ще бъдат в абсолютен разрез с начина, по който ще се развие живота им.

Вчера, в трамвая чух 14-годишни деца да говорят за „капитализъм“, разпалено и аргументирано. Замислих се и за своята предубеденост. Една огромна част от възрастните хора, „с богат житейски опит“, не могат да проведат адекватна дискусия, не могат да изразят позицията си, въпреки всички изминали години, в които са се „изграждали“ като личности.

Не, не всички деца са глупави. Голяма част от възрастните, обаче, са.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.