Адв. Хаджигенов: С избирането на Гешев - правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатура

Адв. Хаджигенов: С избирането на Гешев - правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатура
14-08-2019г.
114
Ева Истаткова

България е пред избора на нов главен прокурор. Дали обаче наистина съществува избор при наличието на един единствен човек, номиниран за позицията? Защо името на Иван Гешев предизвика опасения сред не малка част от гражданите? Защо в публичното пространство се появиха термини като „гешевизация“ и „гешефтура“? Каква е  диагнозата на българската прокуратура  – всичко това четете в интервюто на Lentata.com с адвокат Николай Хаджигенов. 

Lentata.com: Адв. Хаджигенов, предстои ли ИЗБОР на главен прокурор всъщност? И може ли да обясним отново защо се получи така, че Иван Гешев е единственият номиниран за главен прокурор?

Всъщност предстоящото назначение на главен прокурор е чудесна илюстрация на факта, че у нас никога не е имало избиране, а само назначения на тази, толкова важна позиция. Цацаров също беше назначен според изтеклите записи. И всеки един от главните прокурори през последните 30г. беше политическо назначение с ужасяващи последици, довели до смъртта на правосъдието. Нека не се лъжем – назначението на Гешев за главен прокурор ще ликвидира окончателно жалките остатъци на правосъдие у нас. Гешев е единствена кандидатура за сега, защото през годините властта се убеди, че ние сме безропотни и примитивно управляеми хора, склонни докато имаме къшей хляб и зрелища да търпим кротко всичкото зло около себе си. Така че на властта не са и нужни излишни движения. Ако го оставим, Гешев ще бъде следващият главен прокурор.

Lentata.com: Във Ваша публикация казвате – „ очаквам гешеff да се запознае с концепцията си за превръщането на цацаратурата в гешефтура“, какво ще представлява гешефтурата?

Хмм, докато все още имаме цацаратура видяхме пълния и тотален провал в основаната си функция, а именно борбата с престъпността. Иначе чудесно се справиха с прикриването на корупцията на всички възможни нива и затвърдиха наложената от години практика прокуратурата да се използва единствено за изпълнение на политически и икономически поръчки за и във полза на властта и на отделни прокурори.

Lentata.com: Какво ви притеснява в това Гешев да е главен прокурор?

Всичко. Ако има изобщо неподходяща за целите на правосъдието кандидатура, това е тази на Гешев. Започвайки още от образованието му получено в прословутата „Магнаурска“ школа, както е известна академията на МВР, която има свойството да оставя в главите на курсантите си не правни знания, а белези от подковани ботуши. Не напразно ГЕРБ напълниха съда и прокуратурата с хора с такова „образование“. Те са некомпетентни, неспособни, поради което послушни и лесно управляеми без собствено мнение или гръбнак. Достатъчно е да проследим всяко едно от публичните изказвания и или действия на Гешев като висш прокурор, всяко едно от които в една нормална държава с истинско правосъдие би довела до изгонването му от правосъдието и лишаване от права на мига, като минимум.

Накратко, Гешев е новият Вишински.

И да. Това е ужасяващо.

Lentata.com: Можем ли да дефинираме като „опасно“ избирането на Гешев за главен прокурор и защо? Или по-краткото: аргументите ви против тази, единствена при това, номинация?

Не е просто опасно. Това би бил краят на правосъдието и демокрацията у нас.

Няма нито един аргумент за в полза на Гешев, ако говорим за правосъдие и нормална прокуратура. Владетелят Борисов ще си го назначи, защото той е изпълнителен и сервилен към властта, а и няма никакво отношение към правото и правосъдието. Още от сега Гешев използва прокуратурата по начин в разрез с идеята изобщо за правосъдие, а като силова бригада. Просто, защото може.

Lentata.com: С ирония се отнесохте и към концепцията на Гешев за прокуратурата. Обяснете ни защо.

Каква концепция? Тази, която евентуално ще прочете ли? Евентуално, защото назначението му е сигурно и с този сервилен WCс никой няма и да го пита нищо. А би трябвало, т.к. самият той в няколко ТВ интервюта след като стана ясно, че той е човекът за поста ни осведоми за концепцията си, картинно описвайки я в присъщия си стил, по-подходящ за селска седянка, нежели за национална ТВ, че не признава разделението на властите, законът е просто инструмент в ръцете му и прочие. Цацаров, правеше и изповядваше същата идеология, но беше достатъчно умен поне да не говори за това. Гешев явно и това не е .

/Колаж от страницата "Колажи и карикатури, Фейсбук/

Lentata.com: Ваши колеги, адвокати, говорят за „гешевизация“ на обвинението. Какво предстои всъщност при такъв избор на главен прокурор?

Правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатура. На един слаб и безволев народ, прокурор като Гешев му е напълно достатъчен, за да бъде държан в подчинение. Не напразно е сравнението с Вишински.

Lentata.com: Какво ще се промени, когато Цацаров спре да е  главен прокурор и дойде Гешев?

Традиционно ще стане по-зле. Много по-зле. Всички инакомислещи ще бъдат репресирани, затворени и с отнето имущество. Типично за тоталитарните държави без правосъдие.

Lentata.com: Как ще коментирате ролята на Гешев по случая с Иванчева?

Водеща, ужасяваща роля. Не просто опорочи процеса по всеки един възможен начин, но и покрай Апартмент гейт стана ясно, че се е облагодетелствал и че има личен интерес. Вместо Иванчева светнаха контактите му на жена му с Ваклин и факта, че той е личен приятел с един от съдружниците му, което е повод за отстраняването му от длъжност и сериозно разследване за злоупотреба със служебно положение, корупция и престъпления срещу правосъдието. Вместо това Гешев, ако го оставим ще бъде главен прокурор?

Lentata.com: Хората, които имат пълно недовоерие към прокуратурата, виждат бъдещия избор на Гешев като напълно очакван, отдавна подготвен, „от когото трябва“. На какви факти и аргументи се дължи това?

Всъщност хората нямат доверие на прокуратурата и единствената причина е, че прокуратурата е просто инструмент за насилствено налагане волята на едноличния владетел у нас.

Lentata.com:  И има ли според Вас механизъм, чрез който несъгласните с тази ситуация граждани да променят и повлияят на избора на главен прокурор?

Разбира се. Гражданско неподчинение. Национална стачка, ако трябва, защото това ще е краят.

Lentata.com: Кои за Вас са трите най-основни проблеми на прокуратурата ни в момента?

Подчинение. Корупция. Некомпетентност.

***

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.