Студени досиета

Студени досиета
16-01-2012г.
141
---

Екипът на lentata.com влиза в ролята на „профайлър” и ви въвлича в поредица филми на ужасите. Срещаме ви с криминално проявените и ви помагаме да ги разпознаете сред другите хора на улицата. Правим психологически портрет на престъпника.  Дали съседът ви е сериен убиец или изнасилвач? Преценете сами...


Профилът на Изнасилвача:

Колко отхвърлян трябва да е един мъж, за да търси ласки на всяка цена? Дали изнасилването е мотивирано от постигнатата власт или от сексуална възбуда, а може би и от двете? Какво се върти в главата на изнасилвача преди да извърши престъплението? Категоричен отговор на тези въпроси не може да се даде, но има доста поведенчески сходства между различните насилници над жени.

В последните години изнасилванията се извършват не в тъмна уличка или в парка, а в домовете на жертвите. Проучванията сочат, че в последните 5 години жените канят изнасилвача на вечеря и сами отключват вратите си преди престъплението. Американските психолзи смятат, че да правиш профил на изнасилвач означава да правиш лоша услуга на обществото. Защото жените не се сещат за свой познат, който отговаря на посочените характеристики и се успокояват. Така стават лесна жертва. Съвременният наследник на Джак изкормвача не се побира в разпространявания досега профил. Въпреки това носи насилието в себе си: агресивен е в интимните отношения, склонен е да решава проблемите със сила и е прекалено взискателен към партньорите си.

Сексуалните насилници са:

- себични /задоволява себе си, пренебрежителен към жертвата, често я унижава, хапе я и не я целува, заплашва я, харесва анален секс и фелацио насила/

- несебични / грижовен, наслаждава се на секса, харесва любовната игра, извършва кунилингус, действа като любовник, мисли си, че доставя удоволствие на жената/.

И двата типа имат сходни поведенчески характеристики и мотиви за престъпление!

Възраст: 75% от изнасилвачите са на възраст под 25 години. Изнасилвачите над 30 години са основно садисти.

Раса: В САЩ от 75 до 90% от насилниците са цветнокожи, въпреки, че тенденциите са междурасови. Престъпниците са невъоръжени, само 1 от всеки 4 използва нож, за да уплаши жертвата си.

Физически белези: Висок около 180 сантиметра, тежи приблизително 75 килограма.

Положение в обществото: Произлиза от семейство от под-средната класа. Възможно е присъствието на садистична майка и отсъствието на баща. Демонстрират слаби връзки с жените. Често са разведени.

Образование: Сексуалните престъпници имат нормално интелектуално ниво /90-110 IQ/, успяват да завършат гимназия, някои дори колеж. Възможни са проблеми с дисциплината, включващи влечение към порнографията.

Професия: Обикновено ориентирана около жени, за да докажат себе си.

Зависимости: Рядко посягат към алкохол и наркотици.

Предишни престъпления: Най-големите им провинения в миналото са няколко глоби за шофиране в нетрезво състояние.

Психологически проблеми: Антисоциална личност, дефинираща себе си като нормална във всичко, освен секса, където страда от някаква philia  или mania


Изнасилвачът в действие (ужасяващ пример от България):

В Поморие на 7-ми декември 1997 година 14-годишната Илияна Славова Маринова отива на среща със съучениците си и никога не се връща у дома. Бащата си мисли, че е отвлечена за проститутка, но истината е по-страшна. Седмица по-късно голото и безжизнено тяло е открито на скали, в близост до блока, в който живее семейството на Илияна. Става ясно, че момичето е било изнасилено и изхвърлено като кукла на брега. Тя е насилвана, докато главата и е потопена във водата, черепът и челюстта и са спукани при удари в камъните. В полусъзнание Илияна се е опитвала да диша, но вълните са много силни. В следствие на това се е удавила.

След случилото се убиецът се чувства по-силен от всякога. Тази сила го кара да повтори престъплението, да го потрети, да продължи... Той изнасилва още две момичета, които по чудо остават живи. Четири месеца по-късно на лобното място на Илияна обаче той отново убива по особено жесток начин. Жертвата -  20-годишната Ваня Мандулева.

Черньо Иванов (който е и съсед и на двете убити) се признава за виновен за серията изнасилвания и убийства, след като полицията го арестува за кражба на телевизор. Криминалните психолози казват, че Черньо изпитва удоволствие да съблича жертвите си и да изнасилва на морския бряг. На местопрестъплението са открити сгънати само дънките и бикините на едно от момичетата. Черньо не употребява алкохол, но веднъж се „подлъгва”с колеги - в нощта, когато е убита Ваня. Тогава той случайно среща съседката в тъмна уличка край блока й, настига я с няколко мъжки крачки и я поваля на земята. „Тогава бях пълен кретен. И идея си нямаш какъв идиот съм бил. Доеба ми се от пиенето...”, описва себе си изнасилвачът. Твърди, че не е планирал престъпленията си предварително. Нагонът му го тласкал. Черньо се опитва да завлече Ваня на мястото, където е убил Илияна, но вижда човешки стъпки в снега. Прикрива тялото й със своето, за да не бъде заловен на местопрестъплението. Предмишницата му е върху устата на Ваня. Когато опасността е преминала, той разбира, че е задушил момичето. Въпреки това изнасилва трупа.

Според криминалните психолози Черньо е себичен сериен изнасилвач. По-висок, по-тежък и по-възрастен от описания в типичния профил, но точно отговарящ на садистичния тип. Твърди, че се е покаял в затвора, осъзнава греховете си и пали свещи в памет на жертвите си. Черньо иска да стане донор на бъбрек, за да спаси човешки живот, след като е отнел два.

Органите на реда съветват: Ако се окаже, че живеете врата до врата с подобен тип, който е набелязал именно вас за следваща жертва на мрачния си харем, БЪДЕТЕ АГРЕСИВНА! Арогантните отговори и липсата на страх у жертвата притесняват насилника, отслабват чувството му за надмощие, следователно и възбудата му и могат да предотвратят фатален изход.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.