ВИЖ КОЙ ГОВОРИ. И ГО БЛОКИРАЙ!

ВИЖ КОЙ ГОВОРИ. И ГО БЛОКИРАЙ!
26-04-2019г.
32
Ева Истаткова

Размирно време е настанало. Тиха война на малцинствата (от всякакъв вид) срещу обикновения/нормалния човек.

И тази война се води в социалните мрежи, през убийството на медии и чрез заглушаване на публичното говорене.

Знаете, че вече поне от месец Фейсбук е маша в ръцете на новите цензори спрямо Мартин Карбовски и екипа му.

Фейсбук изтри завинаги три от Фейсбук страниците ни – тази на Lentata.com, на Front.bg, и Отечествен фронт, с общ брой последователи – 200 000.

Въздъхнахме и си казахме, добре. Ще споделяме от малкото останали страници.
И ще пишем и говорим, каквото смятаме за важно от там.

Обаче не. Скритите врагове на честното говорене не спят.

Към днешна дата – 26 април, Разпети петък, 2019-та, абсолютно всички налични страници на Мартин Карбовски – са неизползваеми. Дори и да ги виждате – нито един от администраторите и редакторите в тях няма достъп и всички са с отнети права да менажират страниците и да създават нови...

Разбирайте – не можем да постваме нищо, а всеки от нас е блокиран за поне 30 дни и в личните си профили. Не можем да публикуваме, не можем да пишем и отговаряме на хората, засега ни остава само да гледаме.

Затова – за когото е важно онова, което ние работим – ЧЕТЕТЕ ДИРЕКТНО В LENTATA.COM и споделяйте в личните си профили и в групи по интереси. Няма друг вариант.

И да, това е откровена война, но подла и тиха, защото никой не ни я обяви. Нямаше декрети, нямаше барабани и флейти, по които да чуем врага, нищо не ни предупреди, че ще стане това, което става.

Че вече не можем да говорим свободно, онова, което мислим.

И това го разбрах кристално ясно преди дни – когато по повод забранените ни страници, един човек, жив човек, от Фейсбук ми се обади да ми обясни, че ни връщат само големия профил, обаче другите три страници с 200 000 човека в тях са изтрити завинаги.
Питам го аз Марко от Фейсбук защо така ни взимат страниците и то за постове от 2015-та година... 4 години никой не се сети да ни каже, че нарушаваме с тия постове  Стандартите на Общността, а сега баш преди избори и преди Стратегии за детето, изведнъж ги взеха?!
Марко от Фейсбук е спокоен, обяснява ми, че няма значение, че постовете са стари и, че никой не ни е загатнал, че в тях има някакъв проблем.
Времената се менели...казва телефонният глас от Фейсбук.
Питам го пък аз – ами как човек може все пак да се ориентира кога нещо не е наред, та да може да не му вземат платформа с  аудитория от близо половин милион души?! Марко от Фейсбук невъзмутим и тих ми препоръчва да си прочета пак Стандартите на Общността. Ама чела съм ги!!! – казвам аз, много пъти съм ги чела!!! Там не пише, че не може да използваш думата „циганин“. Говоря за тази дума изобщо, не в лош контекст. В никакъв не можеш.
Оказва се, че има огромен списък от забранени думи и теми. Списък за забраняване и блокиране.
Обаче Марко от Фейсбук не се трогва, само още по-тихичко ми обяснява, че ние вече не се намираме в 90-те години, не можело всеки да си говори, каквото си иска. Светът се бил променял, и в този съвременен свят, те, голямата социална мрежа, не можели да допуснат конфликти в дискусиите. Не, че да няма дискусии, ама да са - така да се каже – само позитивни дискусии.

„В нашия свят вече има толкова много малцинства, и малки групи, и нашата политика ни задължава да сме напълно неутрални към всяка от тях“ – завършва морализаторската ФБ телефонна беседа на Марко към мен. И отново ме подсеща – преговорете си нашите Стандарти и разберете, че светът се е променил.
Край.

Трябва да се съобразите с новите времена, ВЕЧЕ НЕ СМЕ ПРЕЗ 90-ТЕ ДА СИ ГОВОРИТЕ, КАКВОТО СИ ИСКАТЕ – това изречение продължава да кънти в главата ми и след като затварям телефона на Марко от Фейсбук.

Бях говорила с любезен човек, който любезно ме уведоми, че вече не мога да си говоря, каквото си искам.

В този момент видях цялата поредица от симптоми – който е в несъгласие с някое малцинство – БАН. Който не иска чужди стратегии за децата и семейството си – БАН. Който оспорва решения на настоящата власт -  БАН. Който се осъмнява в политиката на НОВАТА СВЕТОВНА ПАРТИЯ – БАН. Който си въобразява, че може и трябва да има свобода на словото – е еБАН.

Това разбрах аз. И реших да ви го разкажа.

Без да съм сигурна – има ли кой да го прочете.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

На корицата: Ai Weiwei - How censorship works

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.