ПОМОЩ! ЛИБЕРАЛЕН ДИСОНАНС

ПОМОЩ! ЛИБЕРАЛЕН ДИСОНАНС
14-04-2019г.
75
Мартин Карбовски

Вече не съм сигурен в нищо. Особено в паметта си.

Някой променя всичко, което съм чул, видял и знам.

Затова, може да ме помислите за луд, но ще попитам внимателно.
Въпросът ми е сложен и реално се нуждае от помощта на вашето проучване.

Филмът “АЗ СЪМ ЛЕГЕНДА” , с Уил Смит през 2007-ма година, режисьор Франсис Лорънс, е изключителна класика на тема зомби апокалипсис.

Но нещо се е случило с този филм.
Това, което помня отпреди 12 години е, че Уил Смит в лабораторията си пробваше ваксина срещу вируса “Криспин”, като за опитен обект му служеше една мракоядка (зомби).
Уил Смит явно успя да изтегли ваксината от кръвта на опитния обект, даде го на последната оцеляла истинска жива жена (и момчето й), каза им, че има таен изход и взриви лабораторията си, чиято бронирана стъклена врата вече се трошеше от напора на мракоядите.

Филмът завършваше с монолог на женски глас, който казва, че полковник Мълън (Уил Смит) е открил ваксина и е загинал в служба на човечеството.

Не се шегувам. Днес, 12 години по-късно, гледах пак филма и видях края му променен.

Това, което гледах днес във filmi2k:

Вместо да взриви лабораторията си, Уил Смит с риск за живота си даде още живото тяло на заловената мракоядка (излекувана?!) на нейния любим - неубиваемия водач на мракоядите.
На финала вместо взрив имаше романтична сцена между зомбита, те простиха на Уил Смит, че ги е убивал. А той им се извини. Бахмааму. Потрес.

 

Въпреки това текстът накрая беше същият - че Уил Смит е дал живота си, за да открие ваксина срещу зомбита.
Но в днешната версия на филма Уил Смит беше жив в колата на последната не-зомби жена и пътуваха на север към някакво спасение.

Не се шегувам. Не полудявам.
Искам да сверя паметта си и да докажа, че финалът на филма е преработен в дискурса на неолибералното прогресивно мислене.

Ако потвърдите това, което си мисля (все някой има на DVD стара версия на филма, или има ясен спомен от финала му), то ще се окаже, че зомби-апокалипсисът вече се е случил. И че всеки може да променя поанта и финал на всяко едно произведение с електронни средства.
Явно има пари за това и явно има идеология зад това.

Сериозно моля, на лични съобщения на страницата Мартин Карбовски във ФБ да ми помогнете да уверя паметта си, че шибаният филм имаше друг край преди време.

На някой може да му се стори налудничаво, но за мен е сериозно. Филмът е скъпа класика и няма причина да бъде променян.

Дори да се шегувате с молбата ми - все пак пишете какво помните.
Ако някой с лекота променя паметта и създава нова, ще е хубаво да се замислите над това.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.