Не сме лоши хора.

Не сме лоши хора.
23-09-2018г.
98
Ева Истаткова

Клипът на Азис. Монологът на Цветана Манева. Агресивни неолиберални възгласи, че сме  тъпаци, които не разбират превеликото послание в това видео.

Заболя ме главата. А още повече ме заболя от вината, която тия хора се опитват да ми вменят. Да ни вменят.

Оставете настрана споровете за чалгата, великата Цветана Манева, която легализира чалгата, високото и ниското изкуство, бла, бла, бла.

Помислете за внушенията. На т.нар. монолог, на т. нар. смислена кауза, която събира Азис и Цветана Манева, дори на медийните изяви на двамата и нещата, които се казват покрай тях.

Внушава ни се, че сме лоши.

Че сме НЕТОЛЕРАНТНИ.

Направо, че сме зли хора, чудовища някакви, които само дебнат да надушат някой уязвим, страдащ човек (гей ли ще е, дебела жена ли ще е, човек със заболяване ли ще е....), за да му разкажем играта.

От посланието в клипа излиза, че ние българите сме едни злодеи. Не много умни при това, защото се налага по елементарен начин, чрез визуално изобразяване и посочване – кой е слаб, кой е жертва, и дори с изписване на думи – да ни се разясни кои са хората, които ние тормозим. Толкова сме тъпи и зли, че  явно не знаем кои са различните, които денонощно тероризираме, разбираш ли, щото сме си такива, гадни българи...

Преди всичко, както чудесно обясни Силвия Недкова в един свой текст – този видео клип с уж благородната кауза  да  защитава различните всъщност безжалостно раздава присъди, обяснява кой кой е и реално е унизителен.

Съгласна съм. Първо е унизителен за тези, които са набедени за „различни“, и второ, унизително е внушението, че останалите са някакви изверги и зли люде, дето грам душица не носят, особено, ако случайно са изкритикували това визуално и музикално произведение.

Освен това, вижте какво се казва в монолога на Цветана Манева:

Човешката природа е жестока към всяка чужда грешка.
Различните са тук, не са измислени. И кой реши, че те са грешка? Кой?
Отхвърляме ги, обругаваме ги, по тях крещим.
Защо? Простаци ли сме, невежи? Зли ли сме?
Или сме жестоки хора. Забравили, че са добри. 

 Очевидно, ние всички приематели на това послание сме обвинени, че сме категоризирали различните като грешка. Замислих се – аз казвала ли съм за някой човек с проблем със здравето или с различна ориентация, че е  грешка? Не съм. Някой около мен да го е казвал? Не е. Хм. Кой наистина го  е твърдял?

Освен това сме обвинени, че отхвърляме, обругаваме и крещим по някакви неконкретни различни хора...

И ето тук, вече  жестоко се ядосвам. Защото посланието на този видео клип на Азис вече сериозно започва да напомня за внушенията, финансирани и прокламирани от разни НПО-та и ЛГБТИ формации, които надъхано искат да уверят всички, че в България живеят едни адски назадничави, лоши, нетолерантни, биещи хора. Расисти и ксенофоби.

Само че това не е вярно.

България е дълготърпеливо място. Българите сме известни именно с търпежа си. Приемаме, махваме с ръка, вдигаме рамене, не обръщаме внимание, викаме – ми к‘во да се прави, но приемаме.

У нас няма особен тормоз над т.нар. различни, както  грантовите НПО-та искат да внушат.

Ако има такива случаи, те са по-скоро част от обичайната престъпна статистика – примерно маргинални групи, които всички наричат скинари, ей така за благозвучие, нападат някой „различен“. Ама те тия маргинали нямат конкретен проблем с гейовете или с черните. Съвсем не – те са склонни да набият и момиче, носещо червено шалче. Или синьо. Или всеки, който им попадне пред очите, когато са в агресивна фаза. Но тормоз срещу уязвими групи в обществото ни няма.

Българите не се сдружават, за да  избиват гейове, цигани и хора с  физически проблеми.

И всеки, който твърди обратното – или няма реален поглед върху живота в  България, или взима пари, за да  внушава, че тук има расистки и хомофобски проблеми за решаване, поради което трябва да се налеят едни пари...

Ето защо този монолог на Цветана Манева е обиден. И ето защо е манипулация твърдението на Азис, че е адски трудно да си циганин у нас.

Сериозно ли?!

В държавата, в която Азис е една от най-големите звезди...и Азис е циганин...и се твърди, че ние не сме толерантни към циганите?!...

В държавата, в която още доста преди да беше позната на света Кончита Вурст и да лъхне западния неолиберален вятър към нас – Азис беше хипер звезда в бяла рокля и с розов грим. Не е ли малко несправедливо, сега да внушава, че българите са расисти на тема цигани?

При положение, че цели махали и градчета в България са на разположение на  цигански общности, които строят къщите си незаконно, но властта не им ги бута.

И не им спира тока, който те не плащат. И не ги насилва да спазват правилата, които останалите спазват. И точно поради това се заражда междуетническа неприязън – заради двойния стандарт и обратната дискриминация.

На този фон – голямата Цветана Манева и гига звездата Азис ни обвиняват, че сме жестоки и лоши хора? Че даже и Слави ги подкрепи в това им твърдение.

Ами не.  Безобразие е  българите да сме обвинени в това. И то именно от успелите хора у нас, които са доказателството, че никой не е спрял циганин или хомосексуален да е успешен човек?!...

Така че – задръжте си обвиненията и малко се смирете.

Защото всяка нация е огледало. Ще се огледа в очите на успелите и ще разбере, че я лъжат и снизхождат. И тогава нацията изригва срещу тези, които изкривяват нечестно образа й в огледалото.

И ги забравя завинаги.

А никой успял не иска това, нали?

***

{BANNER_ID-3}

 

{BANNER_ID-4}

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.