Борисов покани папа Франциск в България

Борисов покани папа Франциск в България
25-05-2018г.
24
Гост-автор

Българският премиер Бойко Борисов беше на аудиенция при папа Франциск.

"Настоявах много той да посети България", каза след нея министър-председателят.

По думите му от Ватикана са заявили, че ще обмислят догодина да подготвят посещение у нас, в Румъния и евентуално трета страна от Западните Балкани.

Снимка: МС

„Обещаха да мислят заедно с държавния секретар Пиетро Паролин да подготвят догодина такова посещение. Трябват им най-малко 5 месеца да подготвят посещение на папата”, посочи Борисов.

Снимка: МС

„Говорих му, говорих му, говорих му и той каза: „Ти много вярваш в това”. Викам: „Много”.  Отвори едно чекмедже и вика: „Ще взема листче”. Взе листче, написа си и го сложи в джоба”, разказа премиерът.

Снимка: МС

„За да няма спекулации, целта на едно подобно посещение на папата е да не пада темата за Западните Балкани. Ще свърши нашето председателство, ще дойдат други теми. Да успеем да я задържим на достатъчно високо ниво в световното внимание – с неговото влияние, с неговата благословия за мир. Искаме просто да има мир на Балканите”, допълни Борисов.

Той разкри още, че папата му е казал да се моли за него. „И аз го помолих и той да се моли за мен. Всички да се молим на Господ да няма война и да сме живи и здрави”, обобщи премиерът.

Снимка: МС

Борисов и делегацията от учени и духовници бяха посрещнати в Aпостолическия дворец с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн.

Това е втората среща на Борисов и папа Франциск след 2015 г.

Българската делегация подготви три подаръка за главата на Римокатолическата църква.

Това са копие на уникалното четвероевангелие на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко. Евангелието е изработено през 1355 г. Картината на Митков е изображение на Св. Иван Рилски пред пещерата му. Маслодайните рози ще бъдат засадени в Рим.

От своя страна папа Франциск подари на българския премиер плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

***
Източник: btvnovinite.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.