Живеем си все така... (ТЕОРИЯ НА СЕПТИЧНАТА ЯМА)

Живеем си все така... (ТЕОРИЯ НА СЕПТИЧНАТА ЯМА)
18-04-2018г.
186
Ева Истаткова

Живеем над лайната. Но това не е метафора.

2018 година, София, столица на европейска България.

Близо 20 % от територията на града все още няма канализация.

Това включва и т.нар. гъзарски столични квартали. Части от „Бояна“, „Драгалевци“, „Симеоново“, „Манастирски ливади“. Има къщи за милиони, но фекалиите на собствениците им няма къде да отидат...

Е, всеки се оправя сам. Има си, примерно, септична яма в двора. Вика си богаташът лайнарката да си почисти, ако ли не - наводнява къщата на съседа и така...Тече животът наоколо, обвит в заблужданието, че едни българи живеят в лукс, шампанско и салфетки. Заблудата, че понеже сме в ЕС, нещо сме прогресирали напред, цивилизовали сме се някак...и сме оставили в миналото външния кенеф. Но не съвсем...

Алкохол и салфетки, разбира се има, но под земята на нощна София, под краката на богатите, истината е кафява.

И това е така с десетилетия. Веднъж на няколко години общината обещава да оправи нещата – да вложи милиарди и да настане чудото, наречено КАНАЛИЗАЦИЯ.  

{BANNER_ID-3}

Ето, виждам статия отпреди едва няколко месеца, как до 2025-та, Общината щяла да вложи 2 милиарда лева да оправи кафявите въпроси на народонаселението – и забележете – дори в „Драгалевци“, „Симеоново“ и „Малинова долина“ „можело да бъде направена канализация“.

Жестоко. Дори там?!

Блазе им на драгалевчани и сие, ще влязат в модерния нов свят на тоалетните с канали.

Разбира се, ако това най-после се случи (макар да е обещавано наистина повече от 10 години и все не става), това няма да е никак добре за МРЪСНИЯ БИЗНЕС на лайно-почистването, известен като „почистване на септични ями“. Което си е гадно, понеже хората си вършат работата, и могат да  дойдат да ви почистят ямата...денонощно! За разлика от която и да е институция у нас, работещите в сферата наистина са онлайн 24 часа. Звъниш им и хоп – край на лошите миризми... Или, както гласи една от  многото обяви на тая никому несимпатична професия – чистач на септични ями:

Има ли лоши миризми, идващи от вашите септични ями, канализации или тоалетни? Вашата тоалетна и канализация не се стичат? Ако сте отговорили с „ДА“ на някой от тези въпроси, е време да се обадите на нашите специалисти по почистване на септични ями – с оборудвани за целта камиони. Работим за Вас ДЕНОНОЩНО 24/7- 365 дни в година.“.

Нещо, което не ви предлага никой политик, чиновник или обикновен идиот.

Така че, дайте да не разваляме бизнеса на хората с лайнарките, като правим канализация... Бъдете благотворители – и събирайте фекалните си творения в септични ями, за да има работа за бизнеса. Пък и Общината да облекчите...Та да може още 30-40 години да обещава все едно и също – КАНАЛИЗАЦИЯ.

В крайна сметка, ако се замислим по-подробно, защо да ставаме дребнави и да искаме столицата на европейска България да има канализация? Защо? Какво толкова, ако сме с инфраструктурата на треторазрядна африканска държава? Това не пречи да се замеряме със салфетки и да караме ес-класите си по надупчените пътища, нали така?

И да си мислим, че сме потънали в лукс....докато всъщност ни грози опасността да потънем в нещо друго...
(бел.авт. Адски ми се е закотвило в паметта описанието на един шофьор на лайнарка преди години, в някое списание да беше, в което той хладнокръвно пояснява рисковете на запушените канали и септичните ями - малко мокри кърпички и конци за зъби...и айдее, тръбата се запушвала и, ако не викаш редовно да чистят, може процесът да тръгне наобратно...ако ме разбирате).

И без това никой не роптае срещу факта, че в 21 век, все още в София, някакви хора викат камиони, оборудвани за целта, да им изсмукват отпадъчните води и да ги изнасят от вътрешните им дворове, нанякъде.

И без това, медиите не се занимават много много с въпроса – ама как така е възможно това?

И без това, дори предприемачите и строителите на новобогаташки квартали не се терзаят от факта, че продават къщи, без улици и без канална мрежа за живеещите там. И без това и самите живеещи не са особено разтревожени.

Да. Категорично по-добре е да си живеем така. Според теорията и практиката на СЕПТИЧНАТА ЯМА. Нека не правим канализация в София.

И без това, има опасност да се окаже, че единственото нещо изтекло в нея е животът ни.

***

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.