ЕКСКЛУЗИВНО: Курумбашев и българските евродепутати към Туск: Незабавно решение за Шенген!

ЕКСКЛУЗИВНО: Курумбашев и българските евродепутати към Туск: Незабавно решение за Шенген!
15-12-2017г.
18
Лентата

В съвместна позиция, инициирана от Петър Курумбашев, българските и румънски евродепутати от всички политически групи призовават за незабавно вземане на решение за приемането на двете страни в Шенген на базата на установените и вече изпълнени критерии. Писмото е адресирано до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и до държавните глави на страните, блокиращи финализирането на процеса повече от 6 години.

Декларацията беше приета в понеделник в Страсбург по време на съвместно заседание на българските и румънските евродепутати в присъствието на Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС, и Виктор Негреску, министър по Европейските въпроси на Румъния.

В общата декларация българските и румънски представители в ЕП припомнят, че Европейският съвет, Съветът на министрите, Европейският парламент и Европейската комисия са констатирали нееднократно изпълнението на критериите. Те посочват още икономическите последици от недопускането на двете държави, както и положените от тях усилия за опазване на външните граници на ЕС. Евродепутатите са категорични, че въвеждането на нови критерии за държави, които вече са започнали процеса по присъединяване, е неприемливо.

Петър Курумбашев (Делегация на българските социалисти) заяви:България е изпълнила от шест години насам критериите за членство в Шенген. Спирането ни беше изцяло незаслужено и по политически причини. Надявам се, че подкрепата на ЕП за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще има основна тежест при предстоящото решение на Съвета на ЕС. Също така се надявам сътрудничеството между двете държави да продължи да бъде също толкова продуктивно и по други въпроси, както по темата "Шенген".

Асим Адемов (ЕНП/ГЕРБ) заяви: "Във време на нарастващо разделение и разочарование в Европа е жизненоважно да се демонстрира сплотеност и солидарност. ЕС трябва да демонстрира способността си да отговаря на нуждите на всички свои граждани. Настоящата ситуация само засилва популистките гласове и засилва чувството на второстепенност и маловажност. Време е резултатите на България и Румъния да бъдат признати и двете държави незабавно да бъдат приети в Шенгенското пространство. Европа трябва да бъде Съюз на равенство!"

{BANNER_ID-3}

Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) заяви: „Общата декларация на българските и румънските евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент е доказателство, че желанието ни да гарантираме на нашите съграждани същите права и привилегии като на другите европейски граждани седи над политически или национални различия. Декларацията изпраща ясен сигнал към държавите-членки, че докато двете страни не бъдат приети в Шенген, ние няма да спрем да използваме наличните ни инструменти за постигането на тази обща цел“.

Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) заяви: „Гражданите на двете страни продължават да вярват в силата и единодействието на всички страни-членки. Те са убедени, че Съветът следва да вземе решение, което е и в тяхна полза, и в полза на ЕС – а именно – да отвори вратите на Шенгенското пространство. Ето защо с колегите, членове на ЕП от Румъния сме твърдо убедени, настояваме и работим заедно за постигане на тази кауза.“

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) заяви: „Време е Съветът да вземе ясна позиция и да престане да позволява вътрешнополитическите проблеми на някои страни-членки да се отразяват върху цялостната политика на Съюза. Ясно е кои страни блокират нашето членство в Шенген, макар че безспорно отговаряме на техническите критерии. Време е Европа да сложи край на прилагането на двойни стандарти”.

 

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.