Една бяла българка в гнездото на джихадистите

Една бяла българка в гнездото на джихадистите
13-11-2017г.
23
Калина Паскалева

13 ноември 2015 година.
Серия от терористични актове окървави Париж и Сен Дени (предградие на града). 130 жертви.
Разследване на координираните атаки, извършени от три групи отряди от по трима души, показва, че в тях са участвали петима френски граждани /Ибрахим Абдеслам, Исмаел Омар Мостефаи, Сами Амимур, Фуед Мохамед Агад и Билал Хадфи/, които са се радикализирали.

Сред нападателите са били и двама белгийско-марокански граждани /Абделхамид Абауд и Шакиб Акру/, както и двама иракски граждани /идентифицирани като Укашах ал Ираки и Али Ал Ираки/.

Атентаторите са ликвидирани с изключение на Салах Абдеслам, който е открит след 4 месеца в брюкселския квартал Моленбек и предаден на френските власти.

Няколко месеца по-късно - на 22 март 2016 година в белгийската столица също са  извършени атентати - на летище "Завентем" и на метростанция "Маблеек". Жертвите са 32. Вината поема Ислямска държава.

Какво се случва обаче днес в центъра на Европа - Брюксел или по-точно в квартала, който е дал живот на един от терористите, отговорни за трагедията в Париж - Моленбек.
Няколко пъти бях предупредена да не влизам в него, освен ако не ми се налага наистина.
"Там няма да видиш бели хора и е изключително опасно" - твърдят местни. Въпреки това отидох.

С кола. Заключена през цялото време. Зачудих се защо ме предупреждаваха толкова настоятелно, докато не минах през първото заведение. Намираше се на ъгъл, с френски прозорци и няколко външни маси. Вътре беше пълно с мъже от мюсюлмански произход, които ме гледаха много враждебно.

Моленбек, намиращ се в Западната част на Брюксел и само на няколко спирки с метрото от Европейския парламент, се прочува като "гнездото на джихадисти".

Населен е с имигрантска общност от арабски произход.

По време на моята "разходка" забелязах на няколко места събрани на групички млади мъже, пушещи цигари и гледайки обезпокоително. Покрай тях съвсем спокойно минаваха жени с бурки. Имената на магазините им бяха на арабски език.

Кварталът видимо е доста беден, неподдържан и мръсен. От случайно отворени входни врати успях да видя излющена мазилка и неприветлива обстановка.

Прозорците на сградите бяха или запердени или прикрити с ролетни щори. На няколко места забелязах и графити с надписи, отново на арабски, но по-специално внимание ще обърна на един - от едната страна беше нарисуван кръст, а от другата - полумесец и сърце.


Означава ли според вас, че в този квартал биха могли да съжителстват спокойно християни и мюсюлмани или е просто артистична хрумка?

В този ред на мисли ще ви отведа в още един квартал, който посетих при визитата си в Брюксел - Скарбеек. Преди години той е бил асоцииран със зародилата се градска буржоазия и висока средна класа.

Днес е населяван основно от имигранти (гастарбайтери), най-вече от турски произход. Намира се между гара "Север" (Gare du Nord), Европейските институции и Кралския дворец.
Още с влизането си в него, се натъкнах на развято турско знаме на една от терасите на жилищен блок. Жените от мюсюлмански произход се разхождаха съвсем спокойно бурките си, заедно с децата в количките си на две пресечки от "Червените фенери" или известните за нас витрини с проститутки. Да, те населяват един квартал - Скарбеек.

Има ли двойнствен морал в исляма оставам на вас да размишлявате.

{BANNER_ID-4}

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.