Откриха и сега ще наказват бащата на детето, помагало му да реди павета на строежа...

Откриха и сега ще наказват бащата на детето, помагало му да реди павета на строежа...
31-08-2023г.
0
Кристиян Шкварек

Откриха и сега ще наказват бащата на детето, помагало му да реди павета на строежа. Възможно е да се стигне дори до отнемане от социалните служби. 
Сега ще напиша нещо, което знам, че отново ще разгневи голяма част от хората, които ми четат страницата. Но тъй като това вече е традиция, така да бъде: 
В България една конкретна демографска група масово праща децата си да крадат, просят или дори проституират. Това е феномен, с който всички сме наясно. 
Баща от тази демографска група е взел, вместо това, сина си със себе си на работа. Да се учи на усърден, тежък, но честен труд. 
Да, в един идеален свят това момче щеше да ходи на училище, после на уроци по френски, после през книжарницата, да чете енциклопедии по астрономия и да мечтае да стане палеонтолог. 

Знам, че това си представяте като алтернатива на реденето на павета. Но не е. Не и в махалата. Алтернативата, далеч по-вероятна, е да проси, краде, диша лепило или просто шляе из гетото. 

Този баща е извадил детето си от тази среда и го учи на честен труд. Да, това не е идеално, не е и законно. Децата не би трябвало да се трудят, в един идеален свят. Но ние не живеем в такъв, а още по-малко живее въпросната демографска група, и според мен този младеж има значително по-голям шанс да стане човек от повечето си връстници в махалата. 

А ще се случи точно обратното ако държавата го отнеме и прати в дом за деца, както съм сигурен редица либерални НПО-та сега ще настояват. 

Казусът е сложен и не желая да оправдавам детския труд, но предвид обстоятелствата в махалите категорично не намирам решението на бащата за морално укоримо или по-вредно за детето от реалната алтернатива.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.