Мицотакис печели изборите в Гърция и вероятно получава абсолютно мнозинство

Мицотакис печели изборите в Гърция и вероятно получава абсолютно мнозинство
26-06-2023г.
0
Лентата

Дясноцентристката партия "Нова демокрация" печели днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция и получава между 40 и 44 процента от гласовете, показва екзитполът, проведен по поръчка на основните гръцки телевизионни канали и обявен веднага след приключването на изборния ден в 19 ч.

Ако резултатите от екзитпола бъдат потвърдени и от официалните резултати, това означава, че "Нова демокрация" ще получи около 158 места в 300-членния парламент и ще има абсолютно мнозинство, което ще ѝ позволи да състави самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос Мицотакис, който спечели с над 40 процента от гласовете и на предишните избори, които се произведоха преди малко повече от един месец – на 21 май. При тях обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система и "Нова демокрация" не успя да постигне абсолютно мнозинство. Затова тя отказа да се опита да състави правителство и предизвика нови избори, които този път се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места. Подобна система беше в сила и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.