Истина или лъжа: Каза ли Нидерландия ДА на България за Шенген?

Истина или лъжа: Каза ли Нидерландия ДА на България за Шенген?
23-12-2023г.
157
Гост-автор

От петък, 22 декември, една новина заля всички големи български телевизии и медии - “Нидерландия подкрепи България за Шенген, остана ни само и Австрия да ни “пусне””. 
Екипът ни остана озадачен от тази голяма промяна - припомняме, че с години Нидерландия бе против България да бъде приета в Шенген. 
Най-учудващото от всичко обаче беше, че нито в Нидерландия, нито в западните медии се намери някой, който да съобщава тази голяма новина. Нито в нидерландската новинарска агенция, нито в Ройтерс, в нито една голяма медия от ЕС - нямаше информация как е станало това и как така България вече има подкрепата на Нидерландия. 
Единствените източници на тази категорична новина бяха българските власти и родните медии.  
Затова, нашият екип потърси помощта на колегите Надежда Стефанова и Диана Валстар - наистина ли Нидерландия махна всички пречки пред България за Шенген? Както винаги - дяволът е в детайлите и ще видите, че нещата не са точно такива, каквито ни ги представят.
***

Автори: Надежда СТЕФАНОВА, Диана ВАЛСТАР

Нидерландия - България - Шенген - австрийското предложение трябва да бъде прието бързо, до края на годината! Като френското предложение? ЗАЩО?

Фактите:

1. На 21 Декември Параламента на Нидерландия гласува Предложение 19637-3188, свързано с евентуална подкрепа на австрийското предложение за допускане на България в Шенген на два етапа срещу приемане  (разтоварване на Западна Европа от бежанци - б.р.) на бежанци и укрепване на  българските граници с европейска помощ (прикачено).

2. Резултати: Само 59 гласа "за" при необходими за приемане на предложението 76.

3. Предложението е отхвърлено

4. Текстът на предложението:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ VAN HET LID VELDKAMP
Представено на 21 декември 2023 г

Камарата,

След като изслуша разискванията,

Отбелязвайки резултатите от скорошната проучвателна мисия, разгледала готовността за присъединяването на България към Шенген;

Като има предвид, че една държава-членка на ЕС (Австрия) в момента предлага поетапно присъединяването на България (Еър Шенген), като  все още не е незабавно това по суша;

Призовава кабинета да обсъди евентуален резултат от преговорите, който може да подкрепи, така че България да се присъедини към Шенгенската зона поетапно, с което първо ще бъдат отворени само въздушните граници, а след което от Комисията ще се извършва допълнителна оценка преди отварянето на сухоземните граници.

И пристъпва към реда на деня.
Велдкамп

4.1. В центъра на тази резолюция не е подкрепа на Нидерландия за България да влезе в Шенген, да бъде вдигнато вето или нещо друго. Тази резолюция е относно: евентуален резултат от преговорите, който правителството може да подкрепи. Преговорите, които в момента България води с Австрия. Парламента препоръчва на правителството да ОБСЪДИ евентуалния резултат от тези преговори, който резултат МОЖЕ да  подкрепи. Тази препоръка няма да бъде изпълнена, защото практически остана неузаконена - резолюцията беше отхвърлена. 
4.2. Преговорите между България и Австрия се водят за поетапно влизане на България в Шенген. Парламентът не даде мандат на кабинета на Рютте да подкрепи поетапно влизане. Как може да се тълкува това?  

Успех или неуспех за каузата на България, която е безусловно приемане в Шенген? 

Ето малко предистория:

- На 20 Октомври 2022 Парламента на Нидерландия поиска от Кабинета да не предприема "невъзвратими действия" за примане на България и Румъния в Шенген. Условието: Докато не се убеди със собствени проверки за прогреса на двете страни. Основните критерии за този прогрес: Върховенство на правото, овладяване на корупцията, защитени граници. 
- Логично, Премиера наложи вето. 
- Една година по-късно, на 15 Декември 2023, той обяви, че България е изпълнила критериите и Нидерландия ще вдигне ветото. Но парламента трябва да реши. 
- Какво точно Кабинетът в оставка е внесъл в Парламента на Нидерландия за обсъждане, не знаем. 
- Знаем само, че на 21 Декември 2023  официално, от друга партия, беше предложено да се гласува евентуална подкрепа за РЕЗУЛТАТ от преговорите, които в момента се водят между България и Австрия. 
- Не беше внесена за гласуване резолюция за подкрепа на Нидерландия за приемане на България в Шенген. 
- Следователно искането на Парламента от 20 Октомври 2022, което наложи ветото на Нидерландия. остава в сила. - - До момента не е гласувано нищо, което отменя резолюцията от 20 Октомври 2022. 
- Какво е заключението? Холандските депутати, не са убедени, че условията за влизане на България в безвизовата зона са изпълнени, освен тези, които Австрийското предложение гарантира, а именно укрепване на границите с европейска помощ. Кои остават: Върховенство на закона, овладяване на корупцията. 
- От тук може да се заключи, че холандските депутати в Камарата на Представителите не смятат укрепването на границите за достатъчно, за да допуснат безвизов режим на територията на България. 
- Те отхвърлят допускането на страната в Шенген по принцип. Тях не ги интересува дали България ще е щастлива от предложението на Австрия. Тях ги интересува сигурността на зоната: върховенство на правото, овладяване на корупцията. Всякакви мотиви за "подкрепа от Партията на Свободата чрез въздържане от гласуване", дипломати казали, че по този начин се осигурява прокарването на "НЕЩО", внесено в Парламента от Премиера в оставка и пр, могат да бъдат квалифицирани само като спекулации и мантри, подобни на тази "България не може да влезе в ЕС без да е член на НАТО". Мантра, която сниши главите на болшинството българи, които не искаха военни бази на българска територия.

5. Тук могат да бъдат проследени дебатите в Парламента на 21 Декември, включително тези относно горното предложение. 

От стенограмата се вижда, че практически дебати в парламентарната зала е нямало, това е типично дву-минутно разискване. Имало е само дебати в комисията, а резолюцията за дву- етапен прием, която е била гласувана, е предложена изненадващо. И е подкрепена също и от партията на Кабинета в оставка, което е косвено доказателство, че няма НЕЩО ДРУГО, внесено от тях, и което ще бъде автоматично узаконено поради неразаглеждане. Последното може да се разбира като ход в резултат на липсваща в комисията подкрепа за безусловно допускане на България в Шенген и използване на резолюцията като опит да се мобилизира подкрепа ПОНЕ за присъединяване на етапи. Така или иначе реалната позиция на Недерландия ще може да я видим едва с гласуването на техния вътрешен министър при съответното гласуване на вътрешните министри на страните - членки.

 

6. Защо българските медии прокламираха това гласуване на Нидерландския Парламент като успех за България? 
Българските медии, въпреки отхвърлянето на резолюцията в Недерландския Парламент за поетапно приемане на България в Шенген, интерпретираха резултатите от гласуването като успех за България и акт на съгласие на парламента на Недерландия за присъединяването на България и по суша и по въздух. Остава впечатлението, че тази неразбираема интерпретация цели създаване на признателност на обществото към усилията, които прави правителството за постигане на целта на влизане на  България в Шенген. Внушението е, че при тази силна подкрепа от Парламента на Недерлания (което не се доказва от резултатите от гласуването),  последната пречка в лицето на ветото на Нидерландия е почти преодоляна. Остава Австрия, но единственото, с което ще трябва да се съгласим на края на този "много успешен за нас процес", е да направим "малкия компромис" да приемем търсещите убежище имигранти, които сега са в Западна Европа. Т.е. ние сме направо задължени на всички тези жестове на подкрепа да отговорим със същото.


Обективната Ситуация:
- Няма доказателство за готовността на Нидерландския парламент да даде мандат на нидерландския министър на вътрешните работи да  гласува със "за" за приемането на България в Шенген на следващата среща на вътрешните министри на ЕС.

- Има само доказателство за нежеланието на Камарата на Представителите в Парламента на Нидерландия да дадат мандат на Кабинета в оставка да предостави зелена светлина на приемането на България в Шенген дори и ако  България сключи сделка с Австрия за поетапно влизане.

- Налице е успешен опит за дезинформация, изкривяване на истината и манипулиране чрез "едни дипломати казаха, че отхвърлянето от Ниделандия на поетапното влизане на България в Шенген е успех, който ни осигурява влизането в зоната през задната врата".

- Кое налага бързането на приемането на предложението на Австрия, което е подобно самонараняващо българския интерес поредложение като това на Франция за РСМ? Трябва ли да заплатим укрепването на границите ни с европейски пари с приемането на стотици хиляди мигранти, "подарени ни" от Западна Европа?

- Борбата на България за приемане в Шенген е от много години. Още преди мигрантската криза. Сега, в новите условия, в които съществува и оперира ЕС, нашият интерес да сме в Шенген претърпява промени, наложени от реалността.

- КОЙ ПОСЪВЕТВА НАЦИОНАЛНОТО НИ РАДИО ДА ИНТЕРПЕТИРА НЕУСПЕХА В ПАРЛАМЕНТА В ХАГА КАТО УСПЕХ? КОИ СА ТЕЗИ 'ДИПЛОМАТИ"?

ЗАЩО Е ТОВА БЪРЗАНЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА?

Нужно е най-после някой да покани един холандски депутат за разговор и да чуем истината какво става в Холандия по отношение на България и Шенген. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.