Граждани искат Рашидов да се извини за "полегналите Христосчета"

Граждани искат Рашидов да се извини за
28-10-2022г.
42
Василианна Мерхеб

 

Скандал назрява в социалните мрежи и сред българските православни християни, заради рисунката на Вежди Рашидов на, по неговите думи, на “полегнали Христосчета”.
Недоволството се разрази, малко след като Георги Георгиев от ГЕРБ обвини Асен Василев в неуважение към католическата общност у нас. Последваха стотици риторични въпроси към Георгиев - защо никой от ГЕРБ не е реагирал срещу “богохулните драсканици” на председателя на парламента - Вежди Рашидов.
Една от реакциите беше на Василианна Мерхеб, богослов и православна християнка. 
Публикуваме нейния коментар към казуса, без редакция и като пример за надигащото се възмущение към “рисунката” на Рашидов и липсата на разговор по темата.


Василианна Мерхеб:

Господин Георгиев, позволете категорично да не съм съгласна с Вас!

Говорите за цинизъм по повод изказване, което далеч не е толкова скандално и опасно на фона на изказването на предложения от ПП ГЕРБ за председател на Народното Събрание Вежди Рашидов, който си позволи публично да оскърби всички православни християни в държавата с богохулното изречение след зададен въпрос от журналист какво е рисувал, докато води първото заседание на 48-ия български Парламент, като безцеремонно заяви, че драскал „полегнали христосчета“ (https://novini.bg/video/35326)!

Многоуважавани господин Георгиев, който винаги сте реагирал по важни въпроси преди всичко в качеството си на православен християнин и гражданин, а след това на депутат, заместник-министър или просто член на ПП ГЕРБ, защо не казахте нито дума по този скандален казус?

Към момента партия ГЕРБ както е известно е имала достойни постъпки спрямо БПЦ, които са непреодолим факт и не е необходимо да бъдат изреждани, но всяко мълчание по темата няма да е преувеличено да се каже, че застрашава религиозния и етническия мир в страната. Широко известно е, че Вашият лидер Бойко Борисов, както и повечето членове на партия ГЕРБ демонстрират в годините принадлежност към най-голямото по численост вероизповедание, а именно Православието, което неслучайно е вписано в Конституцията на Р. България като традиционна религия в държавата.

Общо от 67 депутати на партия ГЕРБ нито един ли не припознава в думите на Вежди Рашидов обида към нашата изконно българска вяра и свята Църква?

Интересно как Вие лично и партия ГЕРБ приемате кощунственото поругаване на светата православна вяра посредством тези богопротивни думи?

Вашите и на партия ГЕРБ религиозни чувства оскърбени ли са?

Хулата по Светото Име на нашия Цар и Бог Христос проблем ли са за Вас?

Как припознавате човек, който изрича такива думи в обществено пространство без ни най-малко смущение, да бъде консенсусна и обединителна фигура в българския Парламент?

Всички знаем, че това е един от най-високоотговорните постове в държавата. Неслучайно първи е възприел функцията председател на Народното Събрание българският църковен и духовен водач Екзарх Антим I.

Нашият български Герб съдържа няколко святи Образа на Кръста Христов, вашата партия съществува под това наименование и интересно как възприемате именно вашият фаворит Вежди Рашидов в качеството му на председател на Парламента да стои под Герба на държавата?

Как същият може да продължи да представлява Народното Събрание преди да се е извинил публично на българския народ затова, че драска по неговите думи „полегнали христосчета“ на първото заседание на Парламента, а какво ли остава да надраска в бъдеще?

Нека не забравяме, че подобно надругателство се преследва и от земния закон, тъй като става дума за оскърбяване на религиозните чувства на по-голямата част от българския народ, още повече изречени от човек принадлежащ на друго вероизповедание, който надругавайки се над името Христово прояви публично религиозна дискриминация в качеството му на личност, представляваща институцията Народно Събрание.

Трябва ли да стигнем до там, че да заведем групови съдебни искове срещу председателя на Народното Събрание с име Вежди Рашидов и с това вашият фаворит да остане в историята като единственият председател на Парламента, осъден за богохулство?

Представете си как биха се почувствали хората, принадлежащи към мюсюлманското вероизповедание, ако биха чули, че някой е рисувал „полегнали аллахчета“ или „полегнали мохамедчета“?

Трябва ли този дух на религиозно противопоставяне да излезе от бутилката, за да се случи безапелационното публично извинение на председателя на Народното Събрание Вежди Летиф Рашидов?

Партия ГЕРБ счита ли, че човек от малцинствено вероизповедание, който не крие че е масон, драскайки „полегнали христосчета“ може да оглавява българския Парламент?

С цялото уважение към Вас, няма как да скрием своя свещен гняв от невижданата антицърковна реторика, на която станахме свидетели и която странно защо остава за Вас и партия ГЕРБ незабележима, докато даването на пример с римокатолическия папа наричате „вулгарно“.

Простете, но що за двоен стандарт е това?

Докато примерът с папата има алегоричен смисъл, то казусът с драсканицата очевидно е целенасочен и носи напълно осъзнато послание срещу православното вероизповедание. Някак излиза, че виждаме сламката в окото на другите, а за гредата в своето оставаме безмълвни.

Повярвайте, това е сериозен проблем, който рано или късно винаги се плаща скъпо, ако няма и следа страх от Бога, тъй щото за изкушението и съблазънта създадени в сърцата е казано: „горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда. …който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина.“ (Мат. 18:6-7).

Напоследък станахме свидетели и на друго явление от страна на ПП ГЕРБ. При предложението за контактьори за преговори между парламентарните групи тук отново изборът е свързан с хора с друга вероизповедна принадлежност. Това само по себе си нямаше да е толкова скандално, ако за всеки нормален българин, още повече православен християнин, авторитетът на лицето Соломон Паси, известен с фразата „майната му на православието“, не е сведен до минимум. Още повече, предвид многократната му обществена антицърковна и антибългарска реторика в годините, за което безмилостно свидетелства и неговият скорошен туит в социалната мрежа Туитър, който гласи: „Време е да скопим лъва на България, за да отразим адекватно позицията ни по Украïна!“ 

Що се отнася до бившия президент Росен Плевнелиев, който иска да строи будистки храм (https://www.cross.bg/hram-bulgariya-bydistki-1465346.html) и публично обяви в медиите, че разпознава себе си като преродена ирландска пастирска (https://www.mediapool.bg/plevneliev-razkri-che-v-minal-zhivot-bil-irlandska-pastirka-news187595.html), тук оставаме без коментар, но питаме защо начело на държавата предлагате за знаковата длъжност председател на Народното Събрание човек, който с лекота си позволява кощунствено да богохулства, а за преговарящи контактьори двама човеци, непринадлежащи към православната вяра, като единият сам себе си поругава, а другият е стигнал до там, че не крие и публично оповестява своята ненавист към българския народ?

На такива хора ли разчитате да водят тъй необходимата родолюбива, истинска, народоотговорна и достойна българска политика, защитаваща националния ни интерес?

Изглежда, че е дошло време освен да бъде повдигнат въпроса за тест за употреба на наркотични вещества и други опасни субстанции, да се прави и задължителен психотест на народните представители и хората, заемащи институционални постове в държавата. Партия ГЕРБ е известна със своята законотворческа инициативност, така че би могла да поеме такова начинание от свое име.

Предвид важността на въпроса, моля да сведете това до знанието на ПП ГЕРБ и председателя на Народното Събрание Вежди Рашидов, като направите всичко възможно последният да се извини публично, така както оскърби публично по-голямата част от българския народ. Надявам се, че ще го направите предвид сериозността на казуса, така както сте имали смелостта да отстоявате справедливостта досега.

ПП. Линк към авторската богохулна драсканица:
https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12848028

Една малка част от реакциите в социалните мрежи във връзка с казуса:
https://www.facebook.com/otecvladimir.doychev/posts/pfbid08x85B5WsndNgUEEdeqg2kxUTnSLVZyzJWSL9GDAsG6GD6AHki4xfFSyUTAtWJYgUl
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.