Четири извода от един запис

Четири извода от един запис
28-05-2023г.
0
Гост-автор

Чавдар Найденов:

Запазих бодрост някъде до втория час на зуум-съвещанието на ПП. Четири неща ми правят впечатление. 

Интересуват се само от постове и длъжности - зам-министри, областни управители, парашутисти в регулаторите и т.н.. Не е важно, какви задачи има за решаване и какъв е смисълът да управляват, важно е кой управлява.

Второ, интересуват ги постовете на кметове и общински съветници, които ще зависят и от изборното представяне наесен. Затова Петков разсъждава на глас, как до тогава Борисов със сигурност ще прехвърля вината за предстоящите  провали само върху ПП. И как те пък него да прецакат.

Трето, Кирил Петков доверително съобщава, че ръководителите на тайните служби ще му бъдат "съгласувани" от "посолствата". Пита се, тъй като тези служби се намират в дебелата сянка на държавната тайна, как Киро е подбрал главните кадри, които да възглавят и водят разузнаването и контраразнуването? Ами никак - имената и егенетата ще му бъдат подадени, а той ще ги "съгласува", изричайки "Да". 
Вместо недоумение и протести, тази декларация за зависимост от чужди сили се приема топло и с облекчение от избраниците на "партията" ПП. 

Трето, на Мария Габриел ще бъде дадено да бъде премиер едно кръгче, но с министри на ПП, (т.е. само за да впише престижен пункт в своето сиви). Не върви да й се откаже, защото си е уредила чрез мъжа и свекъра няколко преки обаждания на "Урсула" и Мишел  (шеф на загадката, наречена "Съвет на Европа"). Значи не само си измисля, а наистина има връзки и познанства по върховете. Освен това се обяснява, че пред перспективата да остане на сухо, - нито премиер, нито комисар, - тя "почти се е просълзила". Затова ще бъде много сърдита и ще пише критични сигнали до ЕК. (Интересно, че от Ева Майдел не чуваме нищо. Тя също сключи брак).

Четвърто, много обичат думата ЛИВЪРИДЖ. Нека да обясня. Това е термин из областта на финансовата спекула, производна от думата "лост" (lever). Имаш вътрешна информация, че на борсата дадена стока ще поскъпне. Но имаш малко средства, за да купиш от нея и да препродадеш с печалба. Затова използваш средставата като залог, за да вземеш заем за кратко време. След което повтаряш цикъла. Т.е. залагаш и заема като обезпечение за нов заем. И т.н., дотогава ,докато се намират познати на познати, склонни да те кредитират. 

Средставата ти вече са нараснали десетки и стотици пъти като снежна топка. Която може бързо да се разтопи и да те остави да плащаш лихва. Но не се бавиш, купуваш голям обем от въпросната стока. След няколко часа тя поскъпва и я продаваш по новата цена. С получената сума се разплащаш за всички заеми в обратна последователност. И пак оставаш със значително по-голяма печалба, отколкото ако играеше само със собствени пари. 

Т.е. прецакваш всички, защото другите са абдали, а Иванчо е отличник. Изиграл си президента, за да ти даде пост. 

Постът дава достъп до медиите.  Използваш мимолетно появилия се рейтинг, за да събереш партия по обява в социалните мрежи. Виждайки това, посолствата и медиите те взимат насериозно и загряват въздуха в балона ти. Поради обща апатия получаваш гласове, колкото ГЕРБ и малко отгоре. Коалираш се с непознати, от които най-малобройната група е единствената, която си има хал хабер за какво изобщо става дума в държавата. Много бързо правиш неща, които ядосват част от обществото  -  с което по законите на поляризацията ставаш любимец на другата част. За останалото се сещате.

Важното е, че топката расте, кредитът се увеличава, но и срокът му се скъсява. Ако депутатските места не се инвестират в правителство, а централната власт - в общинска, тя скоро ще се превърне в една студена локва. Както преди това ИТН, Изправи се и пр. 
И Макс и Мориц от Харвард - седнали по средата. 

Ето, затова се налага бързо да бъдем прехвърлени на откровено, с нищо неприкрито външно управление. Тук съвпадат интересите на Киро&Асен и на едни държави, които разбъркват огъня на войната с източноевропейски ръжен, за да не си опарят ръцете.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.