Брендо е влязъл у нас още през 2022 г. – самолетът вероятно летял ниско и не е засечен от МО

Брендо е влязъл у нас още през 2022 г. – самолетът вероятно летял ниско и не е засечен от МО
28-06-2024г.
0
Лентата

Евелин Банев – Брендо, който в понеделник се предаде на българските власти, е влязъл в България още през пролетта на 2022 г., заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание. Той добави, че не е сигурен с какъв самолет е пристигнал в страната.

„Няма как този човек да ходи на публични изяви и да се заявява, че той е тук, след като го търсят за излежаване на присъди 20 г. в Италия, 10 г. в Румъния и 6 в България. Най-големите италиански наркобосове се укриват по 30 г. в собствените си държави, след 30 г. италианците арестуват боса на Коза Ностра“, каза още Стоянов.

„Най-фрапиращ е случаят за човек на име Бернардо Провенцано, който се укрива 38 г. На всички ни е ясно, че тези хора с тези присъди използват множество документи за самоличност от различни държави. За съжаление и към момента има множество такива, които се издирват“, допълни министърът Стоянов.

„През 2022 г. самолетът на Брендо е летял достатъчно ниско, за да не бъде хванат от устройствата на министерство на отбраната“, каза той.

„Установени са двамата човека, които са били в близост до това летателно средство. Събрани са достатъчно доказателства за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение. Успоредно с това в ГДБОП започна разследване и по отношение на престъпна група, която се занимава с такива незаконни прелитания, предимно с цел контрабанда. И тези двама човека са част от тази група", коментира Калин Стоянов и добави, че са задържани преди месец.

Междувременно Софийският градски съд остави в ареста Евелин Банев-Брендо, като му определи мярка „задържане под стража“.

Адвокатът на Брендо настоя искането да не бъде уважено. „На 24 юни 2024 г. Евелин Банев се е предал доброволно, той е депозирал молба в СГС, с която е поискал признаване изпълнението на присъди от Италия и Румъния, с които им е наложено лишаване от свобода от 10 и 20 години” уточни защитата на Банев.

Защитата на Евелин Банев оспорва твърденията, че той може да се укрие. “Изолирана е всякаква опасност от укриване”, категорична е защитата на Брендо.

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно на полицията на 24 юни.

Според официалните данни, Банев се укриваше след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест.

Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава - членка на Интерпол.

Междувременно осъденият е бил установен в Република Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му бе неизвестно.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.