Боевете в Ивицата Газа ескалираха през изминалата нощ

Боевете в Ивицата Газа ескалираха през изминалата нощ
09-12-2023г.
0
Лентата

Продължава яростната офанзива на израелските сили срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа. Междувременно Вашингтон наложи вето на искането на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня. 

През изминалия ден боевете в ивицата Газа ескалираха, а броят на палестинските жертви продължава да се увеличава. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че никъде в Газа не е безопасно за цивилни граждани, часове преди САЩ да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност, подкрепена от огромното мнозинство от неговите членове, призоваваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Гласуването постави Вашингтон в дипломатическа изолация в 15-членния съвет.

Тринадесет гласа бяха дадени в подкрепа на проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства, докато Великобритания се въздържа при гласуването. Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд заяви:

"Ние не подкрепяме призива на тази резолюция за неустойчиво прекратяване на огъня, което само ще посее семената за следващата война“.

Съединените щати и Израел се противопоставят на прекратяването на огъня, като твърдят, че то би било от полза само за "Хамас". Вместо това Вашингтон подкрепя "паузи", като седемдневното спиране на боевете, при което Хамас освободи някои заложници и потокът от хуманитарна помощ се увеличи. Сделката се развали на 1 декември.

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур посочи, че гласуването означава, че "милиони палестински животи висят на косъм", а Езат Ел Решик, член на политическото бюро на Хамас, осъди ветото на САЩ като "нехуманно".

Вчера Белият дом заяви, че Израел може да направи повече за намаляване на цивилните жертви и че САЩ споделят международната загриженост за хуманитарната ситуация в Газа. По-рано и американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е наложително Израел да предприеме стъпки за защита на цивилното население на Газа. По думите му, има "разлика между намерението да защитим цивилните и действителните резултати, които виждаме на място“.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.